İLAHİYAT FAKÜLTESİ
2015-12-02

Prof.dr.Mustafa KARATAŞ'tan Fakültemize Konferans



 ilahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş, fakültemizde “Sünnetin doğru anlaşılması ve hayata yansıması” konulu konferans verdi.

 Fakültemiz tarafından düzenlenen konferansa üniversitemiz akademik ve idari personeli, ilimiz kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferans, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yakup Bıyıkoğlu’nun konuşmasının ardından, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Yüksel’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin’in konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Karataş ile katılımcılara teşekkür etmesinden sonra kürsüye davet edilen Ünlü ilahiyatçı, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş konferansında şunları söyledi:.

Hadislerin anlaşılması konusunda; Sebeb-i vurûdun özellikle dikkate alınması, hadislerde mecazların iyi anlaşılması ve hadislerde maksadı gözetmenin gereğine vurgu yaptı. Yine hadislerin metinlerde bulunduğu, dolayısıyla metinlerdeki şekillerden manaya geçilmesi gerektiğini söyledi. Bu bağlamda Hz. Peygamber’in sünnet olarak en çok istişareye önem verdiğini, diş temizliğini asla ihmal etmediğini, öncelik ümmetin bu iki konuyu sünnet edinmede zaafa düştüğünü beyan etti.

“Dinimizi zayıf malzeme üzerine değil, sağlam malzeme üzerine inşa etmeliyiz” diyen Prof. Dr. Mustafa Karataş, “İslam kültürü ve medeniyeti hadisler sayesinde oluşmuştur. Bu nedenle hadisleri doğru anlamak gereklidir” şeklinde konuştu.

Son olarak da Hz.Peygamber’in  Hz. Sünnetindeki maksadın iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekerek ,şekilden ziyade manânın öne alınması,sünnetin günümüzde bu şekilde anlaşılmasına dikkat çekerek konferansını tamamladı.

Konferansın bitiminde Prof. Dr. Mustafa Karataş, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.Daha sonra Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin tarafından Prof. Dr. Mustafa Karataş’a plaket ve el sanatları hediyesi takdim edildi.

Konferans, protokolün toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.