İLAHİYAT FAKÜLTESİ
2024-12-09

V. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu Düzenlendi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından ‘V. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu’ düzenlendi.
Çevrim içi olarak gerçekleşen sempozyumun açılış oturumuna Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN ve İlahiyat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN konuşmacı olarak katılarak birer açılış konuşması gerçekleştirdiler. İlahiyat Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Fatih ÇINAR tarafından sunulan açılış oturumu, Fakültemiz Youtube kanalı TNKÜ İlahiyat TV’den de canlı olarak yayınlandı.
Dr. Öğr. Üyesi Fatih ÇINAR, açılış konuşmasında "Sayın Rektör Vekilim, Sayın Dekanım, Tekirdağ'ın kamu kurumlarının değerli üyeleri, kamu kurumlarının değerli temsilcileri, basınımızın kıymetli mensupları, sempozyum düzenleme kurulunun değerli başkanı ve üyeleri, sempozyuma katılım sağlayan değerli katılımcılar ve kıymetli konuklar, öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü himayelerinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından, Tekirdağ'da dini hayatın önemini ve toplum üzerindeki etkilerini bilimsel verilerle ortaya koymak üzere düzenlenen V. Tekirdağ'da Dini Hayat başlıklı sempozyumumuza hoş geldiniz. Sözlerimizin başında bir insanlık dramına dönüşen Gazze'deki mazlum kardeşlerimizin yaşadığı zorlukları derinden hissettiğimizi, onların yanında olduğumuzu ve her zaman destek vereceğimizi belirtmek istiyoruz. Temennimiz oradaki kardeşlerimizin acılarının bir an önce dinmesi, insanlığın utanç vesikası haline gelen bu sürecin bir an önce sona ermesidir. Bu yıl beşincisini düzenlemiş olduğumuz sempozyumumuz hakkında siz kıymetli konuklarımıza bilgi sunmak üzere Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı sayın Prof. Dr. Hasan KESKİN hocamızı huzurlarınıza davet ediyorum" şeklinde bir konuşma gerçekleştirdi.
İlahiyat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN ise "Saygıdeğer rektör vekilim, kamu kurumlarımızın çok değerli temsilcileri, basınımızın kıymetli mensupları, kıymetli öğrenciler sempozyumumuzu onurlandıran çok değerli dinleyiciler, öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tekirdağ'ın dini ve kültürel hayatını ortaya koymak için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak düzenlediğimiz V. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu'muza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Teşriflerinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konuşmama başlarken her zaman yakın himaye ve desteklerini kendilerinden gördüğümüz ancak yoğun programları nedeniyle sempozyumumuza katılamayan sayın Vali'mize her zaman vermiş olduğu desteklerden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Yine gerek bu sempozyumumuzun ve gerekse bundan önceki I., II., III. ve IV.  Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumlarımızın gerçekleşmesinde her zaman teşvik destek ve yardımlarını gördüğümüz çok değerli Rektörümüz Prof. Dr. Mümin Şahin hocamıza şükranlarımı arz ediyorum.  Sayın Rektörümüz bu sempozyumlara çok önem verdiği ve çok katılmak istediği halde sağlık sorunları nedeniyle maalesef katılamadılar, kendilerine geçmiş olsun dileklerimi sunuyor Allah'tan acil şifalar diliyorum. Sayın Rektör Vekilimize sempozyumumuza vermiş olduğu destekten dolayı huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyor ayrıca katılımlarından dolayı da şükranlarımı arz ediyorum. İlkini 2019; ikincisini 2021, üçüncüsünü 2022, dördüncüsünü 2023 yılında tertip ettiğimiz sempozyumumuzun beşincisini düzenlemenin mutluluk ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. Düzenlemekte olduğumuz bu sempozyumun amacı, tarihi süreçte Tekirdağ’da gerek dini ve kültürel hayatın şekillendirilmesinde ve yönlendirilmesinde etkisi ve katkısı bulunanları, gerekse dini ve kültürel hayatın değişik alanlarındaki tezahürlerini ortaya çıkarmak, tanımak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak suretiyle bu konuda hem derin bir tarih bilinci oluşturmak, hem de geniş bir bilimsel araştırma alanına olanak sağlamaktır. ‘Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini Hayat’ sempozyumlarımızın birincisi ‘Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat’, ikincisi ‘Tarihten Günümüze Tekirdağ’ın Değerleri -Alimler, Eserler, Kurumlar-‘ adıyla kitaplaştı; inşallah bu sempozyumu da kitaplaştıracağız. Tekirdağlı Âlimler ile ilgili projemiz devam ediyor. Ayrıca Tekirdağ’ın eğitim ve öğretim kurumları, medreseler, ibadethaneler, tekkeler ve vakıflar ile ilgili de çalışmalarımız devam etmektedir. Tekirdağ’ın dini ve kültürel hayatını ortaya koymak için düzenlediğimiz bu sempozyumda ve önceki sempozyumlarda teşvik, destek ve himayelerini gördüğümüz Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN "Sayın dekanım, değerli akademik üyeler, değerli araştırmacılar, sayın katılımcılar, sevgili öğrenciler, sizlere şahsım ve üniversitemiz Rektörlüğü adına saygılarımı sunuyorum. Üniversitemiz Rektörü sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN hocamızın selamlarını ve hayırlı olsun dileklerini iletiyorum. Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen V. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu'nda sunulacak akademik çalışmalar ile Tekirdağ'ın geçmişten günümüze dini ve kültürel boyutunu siz değerli akademisyenler ve araştırmacılar sayesinde tanıyacağız ve ulusal düzeyde de tanıtma imkanı bulacağız. Osmanlı Türkleri olarak 1354 yılından itibaren Rumeli fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın Gelibolu'ya çıkmasıyla birlikte Rumeli topraklarında Türk-İslam medeniyeti hüküm sürmeye başlamış olup Tekirdağ'ımız da İslam medeniyet havzamızın ve kültürümüzün ortaya çıktığı önemli şehirlerimizden biri olmuştur. Coğrafi konum itibariyle tarihte her zaman önemli bir konuma sahip olan Tekirdağ'ımız çok kültürlü ortamın ve birlikte yaşama ikliminin de merkezi olmuştur. Tarihten günümüze Tekirdağ'ın sahip olduğu kültürel dokuyu anlayabilmek için tarihi kaynaklardan dini metinlere, toplumsal kurum ve kuruluşların tarihlerine kadar araştırılması gerekmektedir. Bunlara ilave olarak Tekirdağ'da yetişmiş alimlerimizin hayat hikayelerini, ürettikleri eserlerini, gerçekleştirdikleri ilmi ve dini hizmetleri de incelemek gerekmektedir. İşte bugün beşincisi düzenlenecek olan Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu serisi de bu ihtiyaçlara çok önemli akademik katkılar sağlamaktadır. Sempozyum süresince sunulacak tebliğler akademi dünyasına kazandırılacak, şehrimizin, Tekirdağ'ın tarihi, kültürel, ilmi, fikri ve manevi yapısını anlamaya imkanı sağlayacaktır. Başarılı ve verimli sempozyum olacağı inancıyla sempozyumu düzenleyen başta kıymetli hocamız İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hasan KESKİN hocamıza, sempozyum düzenleme ve yürütme kurulunun değerli üyelerine, sempozyum bilim ve danışma kurulu üyelerine, konuşmacı değerli bilim insanlarına, değerli oturum başkanlarına, sempozyumda çok emeği geçen sempozyum sekretaryasına üniversitemiz Rektörlüğü adına çok teşekkür ediyorum. Sempozyumumuzun Tekirdağ'mıza, bölgemize, ülkemize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum, tekrar en derin saygılarımı sunuyorum." şeklinde bir konuşma yaptı. 
Açılış oturumunun ardından öğleden sonra başlanan tebliğ oturumları ile sempozyumda toplam altı oturum gerçekleşti. Tebliğ oturumları, TNKÜ İlahiyat Fakültesi Youtube kanalı TNKÜ İlahiyat TV'den canlı olarak yayınlandı.