İLAHİYAT FAKÜLTESİ
2018-12-28

‘Çağlar Aşan Mevlana Çağrısı’ Konulu Konferans Düzenlendi



Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Tekirdağ İl Müftülüğü tarafından Çağlar Aşan Mevlana Çağrısı konulu konferans düzenlendi.

NKÜ Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen programa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Güngör Karakoç, Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek, İlçe Müftüleri, akademisyenler, üniversitemizin ve kurumların idari personelleri, öğrenciler ve Tekirdağlı ilgililer katıldı.

İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Hikmet Çadır’ın okuduğu Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın sunuculuğunu ise veciz sunumuyla Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Yakup Bıyıkoğlu üstlendi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, gerçekleştirdiği selamlama konuşmasında 2019 yılı Nisan ayında İl Müftülüğü ile beraber Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini Hayat konulu bir sempozyum yapmayı planladıklarının müjdesini verdi.

Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Çağlar Aşan Mevlana Çağrısı konulu konferansın konuşmacısı ise İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz oldu. Prof. Dr. Yılmaz, medeniyet, kültür ve irfan tarihimizde kurucu bir insan olarak betimlediği Mevlana Celaleddin Rumî’nin çağları aşan, gönüllere dokunan büyük bir mütefekkir ve büyük bir arif olduğunu ifade etti. “Mevlana yaşadığı çağa imzasını atmıştır. Bütün eserleri o günden bugüne yazılmış birer mektuptur” dedikten sonra Mevlana’nın bugün Amerika’dan Japonya’ya dünyanın her yöresinin, fikirlerinden ve eserlerinden feyz aldığı bir kişilik olduğunu belirterek, bu nedenle UNESCO’nun 2007 yılını Mevlana Yılı ilan ettiğini de hatırlattı.

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Mevlana’nın döneminde batıdan Haçlı, doğudan Moğol felaketi ve içeride Anadolu Selçuklu taht kavgaları yaşanırken, onun bu coğrafyadaki tükenmişliğe karşı ümit aşılayan bir filiz gibi ortaya çıktığını ifade ederek, Mevlana mefkuresinin Osmanlı fikrinin tohumlarını da hazırladığını belirtti.

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Mevlana düşüncesinin 7 önemli anahtarı olduğunu belirterek, bunları dinleyicilerle paylaştı. İlk olarak Mevlana düşüncesinin merkezine insanı aldığını ifade ettikten sonra ikinci anahtarın gönül olduğunu ve Mevlana için esas olanın yıkık gönüllerin imar edilmesi olduğunu belirtti. Üçüncü anahtarın aşk, dördüncü Kuran ve Peygamber, beşincisinin hoşgörü yani müsamaha olduğunu ve herkesin onun gözünde potansiyel Müslüman olduğunu belirterek, altıncı anahtarın insanlara vizyon çizmesi, onlara umut vermesi olduğunu anlattı. Yedinci anahtarın ise ölüm düşüncesini, ölüm korkusunu öldüren, ölümü sevdiren bir arif olarak Mevlana’nın en güzel işlediği konunun düğün dediği Şeb-i Arus olduğunu; son durağın sevgiliyle, yani Allah ile buluşma noktası olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz konferansını, son olarak Ahmed Hamdi Tanpınar ve Yahya Kemal’in Mevlana’nın eserleri hakkındaki görüşleri ile bitirdi. Program toplu fotoğraf çekimi ile son erdi.