“Vuslatının 748. Yılı’nda Hz. Mevlana’nın Çağları Aşan Sesi” Başlıklı Konferans Gerçekleşti
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Tekirdağ İl Müftülüğünün birlikte düzenledikleri ‘Vuslatının 748. Yılı’nda Hz. Mevlana’nın Çağları Aşan Sesi’ konulu konferans Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşti.
Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Vali Yardımcısı Asalet KARABULUT, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun KAYA, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent EKER, Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ VE Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN, Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İPEK, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı panelin sunuculuğunu Üniversitemiz İlahiyat Fakültesinden Öğr. Gör. Dr. Necmettin ÖZTÜRK üstlendi.
Kur’anı Kerim tilaveti ile başlayan programın başında İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN bir selamlama konuşmasında bulundu. Prof. Dr. Hasan KESKİN, “İlahiyat Fakültesi olarak İl Müftülüğümüz ile sık sık güzel programlar yapmaya devam ediyoruz. Bugün ise burada çok büyük bir değerimiz olan Hz. Mevlana’nın çağları aşan coşkulu mesajlarına dair değerlendirmeleri dinleyeceğiz. Hz. Mevlana yaşadığı günden itibaren sesini hep duyurabilmiş çok büyük bir gönül mimarımızdır. Onun insanı anlatan söylemleri, bugün insanlık âleminin problemlerini çözüme kavuşturmada çok daha önem arz etmektedir. Hz. Mevlana’nın çağları aşan sesini duyurmak için konferansımıza konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kadir ÖZKÖSE’ye teşekkür ederim” dedi.
Ardından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir ÖZKÖSE’nin konuşmacısı olduğu “Vuslatının 748. Yılı’nda Hz. Mevlana’nın Çağları Aşan Sesi” başlıklı konferans kısmına geçildi. Prof. Dr. Kadir ÖZKÖSE, “Konferansımızda konuşulacak olan isim, Anadolu’nun mayalanmasında öncülerin başında gelen bir kıymettir. Mevlana’yı anlamak dün olduğu gibi bugün de Anadolu insanının dünyaya açılımını, varlık serüvenini en ileri düzeyde gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Mevlana, vuslatının 748. yıl dönümünde ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde de okunan, okundukça fark edilen, fark edildikçe İslam’a koşulmasını sağlayan önemli bir kıymettir. 2007 yılında Coliman BARKS’ın Amerika’da yayınlanan ‘Mesneviden Seçmeler’ diye bir kitabı var. Yayınlandığı yıldan beri Amerika’da yılın en çok satan ve aranan kitabı oldu. Amerikalılar ne anladılar Mesnevi’den? Neden bu ilgi? Mevlana’yı okuyarak Müslüman olan batılı entelektüellerin ise sayısı yadsınamaz. Çünkü Hz. Mevlana’nın eseri Mesnevi insanlığın derdini çözmeye çalışıyor. İnsanlığın ana problemlerini gidermeye çalışıyor. Mesnevinin ana konusu, insanlığın öncelikle Rabbi ile ilişkisini ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu yönüyle Mesnevi bir varlık defteridir. Eşyanın, nesnel dünyanın, içinde yaşamış olduğumuz evrenin, kozmik düzenin ahengini, varlığını ve sistematik dokusunu nasıl çözmemiz gerektiğinin problematiğini ortaya koyan bir anlayışın ölçütüdür. Mesnevi, hayatı ve ölümü anlamlandırmaya çalışan bir kitap olduğu kadar, insanlığın en büyük sorunu olan ahlak sorununu, kimlik sorununu, şahsiyet sorununu da ele almaktadır. ‘Ben kimim? Niçin buradayım? Sorumluluğum nedir? Ödevlerim nelerdir? Sonum ne olacak? Bu gidiş nereyedir? Akıbet nasıl olacak?’ sorularını sorar. Mesnevide ayrılıkların değil, birlikteliğin dili konuşulmaktadır ve tefrikanın değil, vahdetin dersi verilmektedir. ‘O’ veya ‘Ben’ dili değil, ‘Biz’ dili kullanılmaktadır. Mesnevide ayrıca erdemli bir toplumun, fazıl bir neslin, kâmil bir ferdin oluşum, gelişim ve kemale eriş süreci anlatılmaktadır” şeklinde konuştu.
Program, günün anısına yapılan takdimlerin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.