İLAHİYAT FAKÜLTESİ
2023-10-24

IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu Düzenlendi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından ‘IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu’ düzenlendi.
Çevrim içi olarak gerçekleşen sempozyumun açılış oturumuna Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN konuşmacı olarak katılarak birer açış konuşması gerçekleştirdiler. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan AKKIR tarafından sunulan açılış oturumu, Fakültemiz Youtube kanalı TNKÜ İlahiyat TV’den de canlı olarak yayınlandı.
Doç. Dr. Ramazan AKKIR, açılış konuşmasında "Sayın Rektörüm, Sayın Dekanım, Tekirdağ'ın kamu kurumlarının değerli üyeleri, sempozyuma katkı sağlayan değerli katılımcılar ve kıymetli konuklar Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi himayelerinde Tekirdağ'ın dini ve kültürel hayatını çok boyutlu olarak ortaya koymak için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz tarafından düzenlenen IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu'na hoş geldiniz. Protokol takdimine geçmeden önce, içinde yaşadığımız dünyanın oldukça zor bir dönemden geçmekte olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın bir parçası olan Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Türkiye akademik camiasının bir parçası olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak, İsrail'in Filistin halkına yönelik insanlık dışı saldırılarını şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Bu çerçevede İsrail'in 17 Ekim 2023 tarihinde Gazze'deki el-Ehli Hastanesi'ni hedef alarak aralarında bebeklerin, çocukların ve kadınların da bulunduğu yüzlerce Filistinli sivilin ölmesine ve yaralanmasına neden olan saldırılarını Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak şiddetle kınıyor, söz konusu saldırılar sonucunda hayatını kaybeden tüm Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Filistin halkının acısını derinden paylaşıyoruz. Uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerinin açık bir ihlali söz konusudur. Tüm saldırıların ve şiddet eylemlerinin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye tarafından bölgede kalıcı bir barışın tesisi amacıyla iki devletli vizyon temelinde yapılan diplomatik girişimleri destekliyoruz. Bu bağlamda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz." şeklinde bir konuşma gerçekleştirdi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, "Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kıymetli dekanı Hasan KESKİN hocam, kıymetli hocalarım, akademisyen hocalarım, saygıdeğer oturum başkanlarımız, kıymetli öğrenci kardeşlerim, değerli katılımcılar, basınımızın güzide mensupları sizleri şahsım ve üniversitem adına sevgi, saygı ve muhabbetlerimle öncelikle selamlıyorum. IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu aracılığıyla Tekirdağ'ın, binlerce yıllık geçmişi bulunan kadim şehrimiz Tekirdağ'ın geçmişten günümüze dini ve kültürel boyutunu inşallah siz değerli akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımız sayesinde daha iyi tanıyacağız ve tüm Türkiye'ye hatta uluslararası düzeyde inşallah bunu tanıtacağız. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından seçkin siz değerli akademisyenlerimizin ve araştırmacımızın katıldığı, Tekirdağ'da sosyal kültürel ve dini hayatın farklı boyutlarının ele alınacağı bu sempozyumda, sempozyumumuzu organize eden, emeği geçen herkese, mutfakta bulunan herkese Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne, Hasan hocama, değerli konuşmacılara, katılımcılara tekrar ben teşekkür ediyorum. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sözlerime son verirken, şahsım ve üniversitem adına İsrail'in Filistinli Müslüman kardeşlerimize soykırıma varan saldırılarını şiddetle, esefle kınıyorum, tekrar kınıyoruz buradan ve şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Bu mübarek günde Hayırlı Cumalar diliyorum, Rabbim Müslümanları ve dünyanın dört bir tarafındaki mazlumların yar ve yardımcısı olsun. Herkesi en içten sevgi, saygı ve muhabbetlerimle tekrar selamlıyorum." şeklinde konuştu.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN ise "Saygıdeğer rektörüm, kamu kurumlarımızın çok değerli temsilcileri, basınımızın kıymetli mensupları, kıymetli öğrenciler sempozyumumuzu onurlandıran çok değerli dinleyiciler, öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tekirdağ'ın dini ve kültürel hayatını ortaya koymak için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak düzenlediğimiz IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu'muza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Teşriflerinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konuşmama başlarken başta gerek bu sempozyumumuzun ve gerekse bundan önceki I., II. ve III. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumlarımızın gerçekleşmesinde her zaman teşvik destek ve yardımlarını gördüğümüz çok değerli Rektörümüz Prof. Dr. Mümin Şahin hocamıza huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyor, teşekkür ediyorum. İlkini 2019; ikincisini 2021, üçüncüsünü 2022 yılında tertip ettiğimiz sempozyumumuzun dördüncüsü düzenlemenin mutluluk ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. Düzenlemekte olduğumuz bu sempozyumun amacı, tarihi süreçte Tekirdağ’da gerek dini ve kültürel hayatın şekillendirilmesinde ve yönlendirilmesinde etkisi ve katkısı bulunanları, gerekse dini ve kültürel hayatın değişik alanlarındaki tezahürlerini ortaya çıkarmak, tanımak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak suretiyle bu konuda hem derin bir tarih bilinci oluşturmak, hem de geniş bir bilimsel araştırma alanına olanak sağlamaktır. ‘Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini Hayat’ sempozyumlarımızın birincisi ‘Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat’, ikincisi ‘Tarihten Günümüze Tekirdağ’ın Değerleri -Alimler, Eserler, Kurumlar-‘ adıyla kitaplaştı; inşallah bu sempozyumu da kitaplaştıracağız. Tekirdağlı Âlimler ile ilgili projemiz devam ediyor. Ayrıca Tekirdağ’ın eğitim ve öğretim kurumları, medreseler, ibadethaneler, tekkeler ve vakıflar ile ilgili de çalışmalarımız devam etmektedir. Tekirdağ’ın dini ve kültürel hayatını ortaya koymak için düzenlediğimiz bu sempozyumda ve önceki sempozyumlarda teşvik, destek ve himayelerini gördüğümüz Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Açılış oturumunun ardından öğleden sonra başlanan tebliğ oturumları ile sempozyumda toplam beş oturum gerçekleşti. Tebliğ oturumları, TNKÜ İlahiyat Fakültesi Youtube kanalı TNKÜ İlahiyat TV'den canlı olarak yayınlandı.